A McKenzie módszer, az MDT (Mechanikai Diagnózis és Terápia) létrehozása Robin McKenzie (1931-2013) új-zélandi terapeuta nevéhez fűződik. Megfigyeléseire alapozva, mára már az egyik legmeghatározóbb módszer a mozgásszervi panaszok kezelésében.

Erőssége az alapos, tudományosan alátámasztott betegvizsgálati rendszer, mely lehetőséget nyújt a célzott kezelési stratégia kialakítására. A betegvizsgálat végeztével a tünetek és a mozgásokra adott reakciók alapján alcsoportba soroljuk a pácienst. A különböző alcsoportok, különböző kezelési eljárást igényelnek. Az MDT tehát nem korlátozódik csak „blokk” oldásra, csak nyújtásra, vagy csak izomerősítésre, de nem is alkalmaz minden lehetséges fizioterápiás eljárást egyszerre; azt az eljárást alkalmazzuk, amitől a probléma megoldása várható. A terápia célja, hogy a páciens a megfelelő gyakorlatok, terhelési stratégiák végzésével önállóan tudja kezelni magát; manuális fogásokat csupán akkor alkalmazunk, ha a javulás holtpontra jut.

Az MDT oktatásáért, annak minőségéért a The McKenzie Institute International felel, csak az intézet által megbízott, McKenzie diplomával rendelkező terapeuták tarthatják a képzéseket. A McKenzie módszer vizsgálati protokolljának megbízhatóságát, kezelési hatékonyságát több jelentős tudományos kutatás is alátámasztja, ezzel is kiemelkedve a többi módszer közül.