Hogyan zajlik a vizsgálat és a kezelés?

Mire jó a kórtörténet?

Kórtörténetet minden egészségügyi szolgáltató rögzít régebben papír-, ma már inkább elektronikus formában. Célja összegezni a páciens panaszait, megelőző betegségeit. Ezen ismeretek nélkül sem hatékonyan, sem biztonságosan nem lehetne kezelést folytatni.
A McKenzie módszernek egységes, saját kórtörténeti lapja van, mely kifejezetten MDT terapeuták részére készült. Ezen rögzítjük a tünetekkel, tünetek viselkedésével kapcsolatos összes információt, melyet végig vezetünk a terápia során.

Mit árul el a mozgásterjedelem?

A mozgásterjedelem jelentős beszűkülése utalhat egyes kórképekre, azonban fontosabb számunkra, milyen mértékben tudunk rajta változtatni bizonyos terhelésekkel, ismételt mozdulatokkal. Alapvető információ, melyet a kezelések során rendszeresen ellenőrzünk.

Mik és mire jók a „baseline”-ok?

Azok a mozdulatok, terhelések tartoznak ide, melyek kivitelezése során tünet jelentkezik. Nagyon fontosak számunkra, kifejezetten végtagok vizsgálata során. Előnyös, ha több ilyet is fel tudunk mérni, hiszen a tesztelések/kezelések hatását ezekkel könnyedén nyomon követhetjük.

Hogyan zajlik a tesztelés?

A tesztelés ismételt mozdulatokkal történik, olykor azonban kitartott testhelyzetekre is szükség van a pontos kép kirajzolódásához. Egy-egy gyakorlat többszöri (általában 10-12x) végrehajtását követően vizsgáljuk újra, milyen változást eredményezett az adott terhelési stratégia. Ha sem az ismétlések, sem a kitartott pozíciók nem hatnak a tünetekre, manuális technikákat alkalmazunk, erre azonban az első alkalommal ritkán kerül sor.

Miért kellenek az alcsoportok?

A mozgásra, terhelésre illetve kitartott pozíciókra adott reakciókat összegezzük, ezek alapján soroljunk alcsoportba a pácienst. Az alcsoportok különböző kezelési stratégiákat tartalmaznak. Kezelési stratégia lehet mobilizálás, progresszív terhelés, tartáskorrekció, stb. A probléma jellege határozza meg, milyen kezelést alkalmazunk. 

Hogy néz ki a kezelés?

A kezelés az alcsoporttól függ. Jellemzően kevés, gyakran csupán egy gyakorlattal dolgozunk egy időben. Emellé gyakran adunk tartáskorrekciót, valamint javaslatot arra, milyen tevékenységeket célszerű kerülni átmenetileg. A gyakorlatot otthon is végezni kell, problémától függően, de minimum háromszor. Kontrollvizsgálaton ellenőrizzük a gyakorlat helyes kivitelezését, tünetek változását, szükség esetén pedig erőt fokozunk vagy gyakorlatot módosítunk a lehető legkedvezőbb hatás elérése érdekében.